ΑΜΑΝΤΑ ΚΟΥΓΙΟΥΦΑ

ΑΜΑΝΤΑ ΚΟΥΓΙΟΥΦΑ

ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Αμάντα Κουγιούφα B.Ed., GDTRSr, Παιδαγωγός, Χοροθεραπεύτρια, Πρόεδρος Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας.

1984-1988 Σπούδασε παιδαγωγική  στο πανεπιστήμιο Leicester της Αγγλίας με μάθημα κυρίας επιλογής τον εκπαιδευτικό χορό. Εκεί μπήκαν οι πρώτες βάσεις για τη χοροθεραπεία.

1988-1990 Συνέχισε την ειδίκευσή της στη σχολή χορού Laban Centre του Λονδίνου,  και μετά στη Νέα Υόρκη, στο Nikolais /Louis Dance Lab, όπου παρακολούθησε τεχνικές σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού.

1990-1997 Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990, όπου άρχισε συγχρόνως την επαγγελματική της καριέρα και την εξειδίκευση στην χοροθεραπεία, υπό την εποπτεία της Dr. Marcia B. Leventhal.

1990-2014 Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Αυθεντικής Κίνησης, Γιόγκα, Buto, τεχνικής Hawkins, Alexander,Trager, Laban Movement Analysis, Idiokinisis, Συστημικής Αναπαράστασης, σαμανικών τεχνικών και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της.

1991-2012 Εδραίωσε τον θεσμό της χοροθεραπείας στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, όπου το τμήμα λειτούργησε πρωτοποριακά στον χώρο της ειδικής αγωγής.

2012-2015 Συνεργάζεται με τον Σύλλογο Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», ως χοροθεραπεύτρια.

Συνδυάζοντας την θεραπευτική προσέγγιση με την εκπαιδευτική, δημιούργησε ομάδες χορού με άτομα με νοητική αναπηρία οι οποίες έχουν λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και έχουν λάβει χορηγίες για παραστάσεις.

Έχει εργαστεί σε μονάδες απεξάρτησης, σε λέσχες δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, με παιδιά με σωματικές αναπηρίες και ιδιωτικά.

Έχει διδάξει σεμινάρια συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην διάρκεια  πιστοποίησής της από το ΕΚΕΠΙΣ και διδάσκει σεμινάρια χοροθεραπείας.

Συνεργάζεται με τον διεθνή οργανισμό Special Olympics Hellas για την τελετή της αφής της φλόγας των αγώνων.

Κάνει παρουσιάσεις σε συνέδρια και σε ημερίδες με θέμα τη θεραπευτική και εκπαιδευτική σημασία του χορού και έχουν δημοσιευθεί άρθρα και συνεντεύξεις της.

Φοιτά σε πρόγραμμα Master’s του Seattle University στο City Unity College, Αθήνας στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, ασκώντας την πρακτική της σε μονάδα ηλικιωμένων με άνοια και στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του δήμου Χαλανδρίου .

Υπηρετεί ως Πρόεδρος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας από το 2010